Publicerades 16 mars 2022

End of Life för QlikView – Del 1

End of Life för QlikView – Del 1

I denna serien, tänker jag Aron Svedin som arbetar som ansvarig för vårt område för Business Intelligence prata om den förändring som Qlik gör med att avveckla QlikView och vad det finns för alternativ. Hoppas ni följer med mig i denna serien.

Det är många som idag sitter i en QlikView-miljö som deras huvudsakliga BI-verktyg. Denna miljö har troligtvis byggts upp under många år och har fungerar väldigt bra som beslutstödsverktyg. Sedan ett antal år tillbaka har Qlik lanserat deras nya flaggskepp Qlik Sense som med tiden kommer att ersätta QlikView. Det finns inget datum satt ännu för End-of-life för QlikView men redan idag så görs inte någon direkt utveckling av produkten utan denna kapacitet läggs i stället främst på utveckling av Qlik Sense. Ett naturligt steg att vidareutveckla produkter och lösningar när deras teknik börjar kännas föråldrad och det är detta som Qlik nu gjort ett omtag kring. Framförallt kring gränssnittet och strukturen av administrationen. Däremot bygger Qlik Sense på samma associativ motor som tidigare som är väldigt uppskattad utav många av de användarna som har QlikView.

Vad innebär detta för de organisationer som sitter i en QlikView-miljö idag?

Egentligen så innebär det ingenting då End-of-life inte har utannonserats ännu. Qlik fortsätter lansera nya versioner av QlikView som är supporterade. Däremot så innehåller dessa nya versioner inga direkta uppdateringar eller nya funktioner.

Något som bör tas i beaktande är att de licenstyper som ingick i produktgruppen QlikView inte längre finns tillgängliga i prislistor och därmed inte heller längre går att köpa till nya. Det innebär att det inte går att addera ytterligare licenser vid behov.

Däremot bör de organisationer som idag sitter i en Qlikview-miljö börja fundera, om de inte redan gjort det, på vad ett nästa steg framåt skulle kunna vara.

Vad finns det då för alternativ om ni vill bort från QlikView och implementera en nyare miljö för beslutsstöd?

Ett alternativ är att migrera över till Qliks produktgrupp Qlik Sense. Som nämnt tidigare bygger Qlik Sense på samma associativ motor som QlikView vilket innebär att scriptmässigt är det väldigt likt, förutom att kopplingarna mot datakällorna hanteras på ett nytt sätt, så att det är möjligt att kopiera de QlikView script som man har idag i princip rakt av, med ett ytterst fåtal undantag. Det som innebär den största skillnaden för slutanvändaren är att det finns en ny landningssida, som Qlik kallar Hub i stället för tidigare Access Point, samt att gränssnittet i apparna inte ser likadant ut. Att gränssnittet inte ser likadant ut innebär att det krävs att bygga nya visualiseringar då de tidigare inte går att kopiera. Då gränssnittet nu är byggt på HTML i stället för C innebär även att oavsett hur gärna man skulle vilja så kommer det inte se exakt likadant ut, vilket kan vara till bättre men i vissa fall till det sämre.

Alternativet är att gå till en annan plattform och här kommer jag främst att nämna de två andra verktygen som återfinns som Leaders i Gartners Magic Quadrant, även om det finns en uppsjö av andra leverantörer. De två verktygen som jag kommer att lyfta och som ni får läsa mer om i nästa del är Microsofts Power BI och Tableau. Jag hoppas ni följer med oss då och tveka inte om ni har några frågor att kontakta oss på Infozone.

Aron Svedin, Business Intelligence Manager