Publicerades 19 november 2018

The Inspiration Zone – Den Digitala Resan!

The Inspiration Zone – Den Digitala Resan!

Den 14:e november i år gick vår andra The Inspiration Zone av stapeln på Venue81 i Stockholm. Det var en dag där vi tillsammans med våra partners tog med våra besökare på en digital resa. Vi har försökt sammanfatta de viktigaste godbitarna till er från alla inspirerande sessioner från dagen. Happy Reading!

Dagen inleddes av Infozones egna moderator, Benny Silfvergren som axlade rollen som kapten och hälsade alla resenärer välkomna. Vi kan verkligen säga att vissa var långt komna resenärer då vi hade besökare från alla våra regioner som vi verkar i, det uppskattas att The Inspiration Zone börjar bli ett event som är värt att resa till.

Det finns ingen slutdestination – Benny Silfvergren

Benny Silfvergren inledde med en översiktlig beskrivning av temat för dagen och mer specifikt med en introduktion till Den Digitala Resan. Benny beskrev Den Digitala Resan som en förändring som berör alla individer. I grund och botten är det inget nytt, men nu är det helt andra destinationer som man jobbar mot jämfört med tidigare. Benny berättade vidare att vi alla befinner oss i denna resa på ett eller annat sätt, samtidigt som alla destinationer man jobbar mot är egentligen bara stopp på vägen då det inte finns någon slutdestination på den digitala resan.

Benny gick sedan in på att resan drivs av tre huvudsakliga element: människan, tekniken och ekonomin. Resan innebär också en hel del utmaningar och möjligheter, exempelvis informationshantering, engagemang, digital stress samt produktivitet.

Hur ska vi då hantera denna resa? Undrade Benny, för att sedan påvisa mervärdet av att ta hjälp av en reseledare som kan den här resan. Benny berättade vidare att vi på Infozone kallar dessa reseledare för Digitala Coacher och bjöd därefter upp Infozones Katarina Gullstrand på scen. Katarina presenterade sedan hur viktigt det är att vi faktiskt klarar av att använda verktygen på rätt sätt för att annars tillför de inte det tilltänkta värdet. Vi måste också få användarna att känna sig inspirerade, trygga och engagerade; de måste helt enkelt få veta varför vi förändrar verktygen samt sättet att arbeta.

Den Digitala Resan på The Inspiration Zone

Nå nya höjder med Unified IT – Nicklas Isaksson

Pratade precis som temat på eventet om den digitala resan. Utmaningar som it-avdelningar har idag hamnade under rubriken ”Planering av digitala resan”. Där nämnde de utmaningar som: GDPR, Moln, Fler typer av enheter, Fler användare, AI och Uppdateringar. Saker som garanterat alla i It organisationen går och funderar på; Ivanti presenterade många bra lösningar på dessa frågor.

De har många bra verktyg i sin resväska för att göra den digitala resan till en behaglig tur. Som t.ex., visade de automation i form av onboarding flöde med allt ifrån skapande av konto, till rättigheter till resurser och beställning av rätt hårdvara. Saker som verkligen skapar en trevlig resa för både användare och administratörer.

Ivanti på The Inspiration Zone

Nutanix Ger Dig Mer Fritid – Peter Eriksson

Rubriken på Nutanix presentation var ”Nutanix ger dig mer fritid” och det var intressant att höra hur det skulle gå till. I privatlivet prenumererar många av oss (de flesta?) på någon form av musik- eller filmstreamingtjänst. Dessa tjänster går snabbt att skapa och sätta igång och med Nutanix ska det vara lika lätt även i yrkeslivet.

Vi kommer landa i en ”multi cloud world” där Nutanix levererar ett operativsystem som gör att gränserna mellan privata, offentliga och distribuerade moln osynliga. Operativsystemet gör även att datan sparas nära cpu’n vilket gör att det operativsystemet är snabbt. Det finns en manageringskonsoll (management consol) där alla lager (exempelvis mjukvara och lagring) kan skötas från ett och samma gränssnitt. Så ja, med Nutanix kan det nog vara så att vi får mer fritid.

Nutanix på The Inspiration Zone

Microsofts 3 Moln – Susanne Erkenmark

Susanne Erkenmark från Microsoft presenterade Microsofts tre moln samt några värdefulla tankar om digitaliseringen. Digitalisering är i sig inte någon IT-fråga utan i större drag en ledningsfråga. Idag behöver företag vara innovativa att utveckla sin verksamhet till att dra nytta av alla de fantastiska digitala verktyg som finns tillgängliga idag. Tekniken möjliggör, men det är människor som gör och måste förändra sitt beteende och arbetssätt för att få effekt av det tekniken möjliggör.

Microsofts tre moln är Azure, där det idag finns en hel del utvecklat gällande AI och AI for accesibility som värnar om att alla ska ha möjlighet att delta – oavsett förutsättningar, Microsoft 365 som består av EM&S (Enterprise Mobility & Security), Office 365 och Windows10 samt Dynamics 365 som är så mycket större än CRM-delen som kanske är den mest kända.

Din Bil presenterar sin nya medarbetare Mr. Discovery Hub – Jacob Ross Andersen och Jakob Zellman

Din bil som är en landets största återförsäljare av bilar som Audi, Porsche, Volkswagen, Seat och Skoda presenterade deras digitala resa som är ett roligt samarbete mellan Infozone, TimeXtender och Din bil. Deras utmaning bestod av uråldriga system samt att många av dessa system innehåller stor mängd med data som man vill komma åt. TimeXtender och Infozone skapar en plattform som gör detta möjligt åt Din bil.

Medan  Jakob Zellman  presenterade hur Din Bil använder Discovery Hub visade Jacob Ross Andersen Discovery Hub live på scenen. Under de 12 minuter som Jakob presenterade byggde Jacob upp en lösning som hämtar information från flera olika system. Spännande att live få se vilken enorm potential som Time Extenders Discovery Hub erbjuder.

Vill ni veta mer om Din Bils resa? Ni hittar en cool film här

Möjliggör din digitala arbetsstyrka med Citrix – Michael Gustafsson

Bring Your Own Identity, var temat här. Ett stort problem för användare idag är identitet och lösenord. Tänk vad många inloggningar vi ska komma ihåg idag. Fler och fler applikationer som används av organisationer idag finns inte i sin egen datahall. Många av dessa tjänster kräver separata inloggningar och id:n. Förutom att detta blir ett lösenord till för användaren så skapar detta ett problem för it-avdelning. Hur säkrar ni upp detta, hur kan ni hindra en användare som lämnar bolaget från att få tillgång till denna tjänst, eller hur kan man på ett smidigt sätt ge access till nya användare.

Citrix visade genom en demo hur ni i en och samma portal kan få access till alla företagets tjänster med ett och samma id, oberoende av var tjänsten kom ifrån.

IGEL End-user computing – Fredrik Brattstig

Fredrik Brattstig hade en presentation om IGEL och End-usier computing. IGEL är ett eget operativsystem baserat på Linux. Det operativsystemet bygger på väldigt hög säkerhet där bland annat möjlighet att ”disabla” en webbläsare, managera Trusted Access Points, tvåfaktorsinloggning finns med som möjliga lösningar.

I exempelvis en VDI-lösning där det finns en väldigt bra backend, hur hanterar vi slutanvändarnas endpoint, vad ska användarna använda? Om slutanvändarna har ”fel” operativsystem kan det skapa kaos i slutändan genom bland annat ”wasted time”, extra licenskostnader, förlorad produktivitet och dålig användarupplevelse.

En Digital Arbetsplats – Mårten Larsson

Mårten Larsson som är IT-chef på Hultafors Group inledde sin presentation med att berätta övergripande om Hultafors Group (HG) samt utmaningarna som just HG står inför. HG har köpt upp väldigt många bolag samtidigt som de fortsätter shoppa bolag. Detta har medfört att IT har väldigt många system att hantera.

Mårten fortsatte sedan sin presentation med att berätta övergripande om HG’s strategier som består av: Operational Excellence och Digitalisering. Mårten berättade vidare hur dessa strategier anknyter till HG IT:s vision.

I den sista delen av presentation gick Mårten in på vad Digitalisering är för HG samt hur de definierat den Digitala Arbetsplatsen, nämligen som ett ställe där varje anställd börjar sin dag. De ser också att den Digitala arbetsplatsen inkluderar personalisering, samarbete, hur de jobbar samt self service. Presentationen avslutades med en frågestund där Mårten konstaterade att den svåraste utmaningen varit att få med sig verksamheten på denna resa.

Tack till våra Partners

Under dagen hade även våra besökare möjlighet att träffa våra partners i utställardelen och få se mer i detalj alla möjligheter som går att skapa. Vi tackar alla våra partners som var med och gjorde dagen möjlig: Citrix, Jabra, TimeXtender, Nutanix, Lenovo, Ivanti, IGEL och Microsoft – Ni är sanna hjältar!

Sammanfattningen av dagen bjuder Mattias Bylund, Katarina Gullstrand & Joacim Häll från Infozone på!