Publicerades 13 oktober 2020

Microsoft 365 Business Premium – Mest Microsoft för Pengarna?

Microsoft 365 Business Premium - Mest Microsoft för Pengarna?

Microsoft 365 Business Premium (Tidigare Microsoft 365 Business) är ett heltäckande licenspaket vilket erbjuder ett stort urval av populära applikationer, kraftfulla molntjänster samt omfattande säkerhet. I detta inlägg kommer vi att titta närmare på vad denna paketering har att erbjuda.

Paketeringen inkluderar applikationer såsom Word, Teams, Outlook och OneDrive med 1 TB lagring per användare. Mina kollegor har gjort en läsvärd sammanställning av vad som inkluderas här. Alla applikationer kan användas lokalt på enheten och via molnet. Den största skillnaden mot de billigare paketen är inkluderingen av Windows 10 för Business samt effektiva säkerhetsverktyg vilket i slutändan gör M365 Business Premium till ett väldigt prisvärt alternativ.

Säkerhet

I takt med att våra arbetsvanor förändras till att inkludera allt fler enheter och molntjänster som lagrar potentiellt känslig data så ändras även våra säkerhetsbehov. Som jag skrivit om tidigare så förutspår Gartner att 90% av alla som inte hanterar sitt molnanvändande på rätt sätt kommer att dela med sig av olämplig data till tredje part. Det är här som denna paketering börjar bli riktigt intressant med säkerhetsverktyg såsom Intune för managering av det ökade antalet enheter och Azure Information Protection som hjälper er att spåra, kontrollera samt skydda er data.

Intune

Intune är ett molnbaserat klienthanteringsverktyg för Android, iOS, Windows Mobile, Windows 10 samt hantering av enskilda applikationer på användarnas privata enheter. Det vill säga ett MDM (Mobile Device Management) och MAM (Mobile App Management). Med Intune kan vi exempelvis kontrollera hur användare delar och får åtkomst till information, kontrollera att enheter och applikationer följer era säkerhetskrav samt radera data på en enhet som är försvunnen eller stulen.

Azure Information Protection (AIP)

AIP är en omfattande säkerhetslösning som dels hjälper er att spåra och kontrollera era dokument och email genom etikettmärkning (Labeling), samt ser till att skydda er data genom användning av Azure Rights Management Service (Azure RMS). Etiketter fungerar precis som det låter; dokument och mail tilldelas en viss etikett, antingen manuellt genom användaren, genom premisser bestämda av admin eller genom en kombination där användaren blir rekommenderad utifrån premisser bestämda av admin. Varje etikett har i sin tur olika bestämmelser för hur ett dokument ska skyddas och hanteras. Exempelvis kan ett dokument hindras från att skickas till någon utanför organisationen. Både labels och Azure RMS stannar med dokumentet vart det än befinner sig och säkerställer därmed att ni har kontroll även över ert delade innehåll.

Kan vi då säga att denna paketering ger mest “Microsoft för pengarna”? Låt oss göra en jämförelse! Business Premium paketeringen kommer med allt som inkluderas i Business Standard samt säkerhet och klienthanteringsverktygen från Enterprise Mobility + Security E3. Hade vi istället köpt dessa två separat hade vi redan där överstigit priset för Business Premium, utöver detta så inkluderar Premium även Windows licenser. Med detta kan vi nog konstatera att Business Premium är den paketering som ger mest för pengarna.

Avslutningsvis; vi rekommenderar alla att ta eventuella hot på allvar, och se över vilka säkerhetslösningar som finns tillgängliga och passar er. Microsoft Business Premium är ett prisvärt alternativ och nära till hands för er allra flesta som idag redan kör Office365. Kontakta oss så hjälper vi er!

Albin Glawing, Infozone