Publicerades 11 maj 2022

End of Life för QlikView – Del 2

End of Life för QlikView – Del 2

Det har blivit dags för oss att presentera andra delen i vår bloggserie kring End of Life för QlikView som skrivs av vår områdesansvarige för Beslutsstöd, Aron Svedin.

Vi berättade i den första delen om att QlikView kommer att fasas ut inom en snar framtid. Exakt när detta kommer ske är inte kommunicerat men för de som sitter i en QlikView-miljö idag kan det vara på plats att planera för vad nästa steg skulle kunna vara. Som vi nämnde i den tidigare delen så har Qlik sedan ett antal år tillbaka lanserat Qlik Sense som ersätter QlikView men vad finns det för andra alternativ? Detta tänkte jag gå igenom i denna blogg.

Enligt Gartners Magic Quadrant finns det tre leverantörer som hamnar i rutan ”Leaders”, det är Qlik, Tableau samt Microsoft. Så denna del kommer handla om Tableau och Power BI (Microsoft) när det kommer till visualiseringslagret, det vill säga den del som användarna kommer i kontakt med. Jag kommer mest beröra Microsofts produkter och tjänster när det kommer till datamodelleringen, som även ibland kallas Extract, Transform, Load (ETL).

Vare sig ni väljer att gå till Power BI eller Tableau från QlikView så kräver det att både visualiseringar samt ETL utvecklas på nytt på den nya plattformen som valts.

Microsofts Power BI

Power BI har blivit ett av de främsta alternativ som många företag överväger i valet av BI-verktyg. Vi upplever att många känner en trygghet att välja Power BI om de redan idag sitter i en Microsoft-miljö. Det är lätt att integrera Power BI i den övriga miljö samt att de har en rätt aggressiv licensmodell per användare som då känns attraktiv.
Power BI är ett av de verktygen som är lättast att tillgå samt att arbeta med för de som tidigare jobbat i Excel eller andra Microsoft-verktyg. Detta gör dock att det lätt kan skapas väldigt många ”vilda” Power BI-rapporter som inte förvaltas och övervakas centralt, även känt som Power BI of Hell.

Salesforces Tableau

Tableau är känt för sina tilltalande visualiseringar och dashboards och köptes för ett par år sedan upp av Salesforce. Tableau är uppskattat av sina användare men är fokuserat mer på visualiseringslagret ut mot konsument snarare än datamodelleringen som sker från datakälla till presentation.

Behöver vi det ett transformationslager mellan datakälla och Power BI/ Tableau?

I de fallen där endast väldigt enkla transformationer behöver göras innan data presenteras så räcker det med antingen Power BI eller Tableau. Dock för de allra flesta företagen så har de datakällor och affärslogik som behöver anpassas i ett flertal steg och då behövs det ytterligare verktyg som kan hantera dessa transformationer. Det vanligaste, en SQL-server där ni skapar tabeller och vyer som sedan kan konsumeras av visualiseringsverktyget. Det finns även andra alternativ men det kommer inte att utforskas på djupet i denna bloggserie.

Vi sitter i en QlikView-miljö idag men har inte kompetens att scripta ett stort datalager i SQL, vad ska vi göra?

Det finns verktyg för de som vill gå till ett datalager baserat på SQL men som inte känner sig bekväm eller har tillräckligt med resurser att scripta ett helt datalager. Ett alternativ som vi anser passar de organisationer som inte sitter på en stor gruppdatabasutvecklare och inte vill ta in ett stort gäng konsulter, är ett verktyg som TimeXtender. TimeXtender automatiserar all kod och för utvecklaren ligger fokus i stället på att förstå data och hur denna kan transformeras för att kunna erbjuda konsumenterna på värdeskapande insikter.

Hur vet vi vad vi ska välja för visualiseringsverktyg och plattform för mitt datalager?

Vi vet att detta är en djungel som inte alltid är så lätta att hitta rätt i så det absolut lättaste är att kontakta oss så får vi utifrån era förutsättningar föreslå en lösning som kan passa er. Det är det lättaste och snabbaste sättet som vi ser det.

Så, sitter ni i en QlikView-miljö idag och funderar vilken väg ni ska ta vägen, gå till Qlik Sense eller kanske till Power BI alternativt Tableau och behöver förstå vad detta innebär mer i detalj än vad vi kan sammanfatta i denna korta blogg, tveka inte att höra av er.

Aron Svedin, Infozone Sverige