Publicerades 21 juni 2021

Vad är serverless?

Vad är serverless? Fördelar & Nackdelar

Begrepp serverless hörs oftare och oftare men vad innebär det egentligen att bygga en applikation med serverless? Inga servrar eller? Inte riktigt. Vi bryter ned begreppet och anger några fördelar och nackdelar.

Serverless innebär att företag kan administrera sina applikationer och tjänster utan att bry sig om de underliggande servrarna. Hur mycket datakraft, minne och virtuella hårddiskar er applikation behöver är inget ni behöver bekymra er för, utan molnleverantören ansvarar för att hantera allt detta. Ni betalar bara för hur mycket kraft er applikation använder.

Populariteten för att utveckla applikationen med hjälp av serverless har exploderat senaste åren och leverantörerna har lanserat sina olika erbjudanden som alla är uppbyggda ungefär på samma sätt. AWS variant heter Lamda medan Google och Microsoft kallar det funktioner.

Vad är då fördelarna med serverless?

LÄGRE KOSTNADER: med serverless betalar ni bara för vad ni använder. Ni slipper riskera att betala för servrar som inte används.
ÖKAD SKALBARHET: med serverless behöver ni inte fundera på vilka trafikvolymer er applikation kommer att ha. Oavsett vilken trafik (med viss reservation för extremfall) och oavsett var en användare är, kommer er applikation att fungera.
MINDRE ORO: ni behöver inte längre oroa er för om ert operativsystem är uppdaterat med den senaste patchen eller bugfixen. Med serverless hanterar er molnleverantör säkerheten.
FOKUS PÅ ANVÄNDARUPPLEVELSE: genom att lägga mindre tid på att administrera servrar kan ni lägga mer tid på att utveckla design och funktion av er applikation.

Vad är då nackdelarna med serverless?

INTE BRA FÖR STÖRRE UPPGIFTER: Om ni har funktioner som måste köras länge och ofta kan kostnader ofta bli större än att ni själva hanterar era servrar.
KALLA STARTER: Varje funktion måste ”startas upp” första gången den används vilket kan innebära fördröjningar. Molnleverantörer har flera lösningar för att avhjälpa detta problem (ex. pre-warm starts) och genom att skriva exakta mindre funktioner kan mycket tid vinnas.
BEROENDE AV LEVERANTÖR: Med serverless förloras kontroll av vilken typ av hårdvara, operativsystem etc. som används och ni bygger också upp er applikation för att fungera för en specifik molnleverantör. Att exempelvis byta från AWS till Google Cloud är ofta en dyr historia.

Vad ska då väljas? Svaret är kanske inte oväntat- det beror på. Hur är er applikation uppbyggd idag? Körs containers? Krav på UI? Använder ni molnet? Vilka utvecklar applikationen? Företagets strategi?

En sak som dock är säker är att vi bara sett början på hur mycket serverless kan underlätta och förbättra och det blir spännande att följa AWS, Azure och Googles erbjudanden framöver. Vill ni ha guidning? Tveka då inte att kontakta oss.

Pontus Granborg