Publicerades 8 januari 2019

Ta säkerheten till nya höjder – BankID för företag

Ta säkerheten till nya höjder - BankID för företag

BankID har de flesta av oss idag på våra datorer eller telefoner för identifiering till olika sajter online. Den har underlättat min vardag och jag gissar för många av er andra. Tänk att möjligheten nu finns att använda samma mobilapp på arbetsplatsen. Det är säkert, smidigt och du slipper krångel med olika typer av inloggningslösningar eller om du är kvar i det något föråldrade med att komma ihåg användarnamn och lösenord till de olika systemen. Låt mig berätta mer för er om hur ni kan använda BankID i er arbetsvardag!

Mobilt BankID är en app som jag använder väldigt flitigt; när jag deklarerar, besöker mina vårdkontakter, swishar pengar och framförallt när jag e-shoppar. Enligt BankID själva är det ungefär 7,5 miljoner idag i Sverige som använder BankID och av dessa är det 93% som använder mobilt BankID.

För mig som privatperson är det en mycket smidig lösning för identifiering och tillgång till olika sajter samt att jag känner att det ger mig en enorm trygghet i form av säkerhet. Detta är inte riktigt lika självklart i arbetslivet, eller lika enkelt. Antigen finns det ingen extra inloggningssäkerhet hos bolagen alls (en osäker lösning) eller så finns det flera typer av lösningar genom SMS med engångskoder, certifikatsinloggning eller andra typer av lösningar. Detta är alla separata lösningar som jag som arbetstagare behöver lära mig samt komma ihåg. I värsta fall är det även olika användarkonton och lösenord, jag måste komma ihåg. Detta kan försvåra mitt arbete och göra att jag drar mig för att utföra vissa uppgifter, just på grund av osmidighet.

BankID i arbetslivet

Tänk om det skulle gå att använda BankID i arbetslivet och slippa krångliga inloggningslösningar. Hur skönt hade inte det varit? Både för oss medarbetare som redan känner igen lösningen och använder den i privatlivet och även en underlättning för IT-avdelningen som slipper en separat inloggningslösning.

Låt oss berätta mer för er om hur BankID kan hjälpa er organisation!

Lösningen finns

Vi på Infozone har en lösning som gör det möjligt att använda Mobilt BankID och BankID för inloggning även på arbetsplatsen. Det innebär en väldigt säker lösning med Single Sign On till alla tjänster som ni vill komma åt, kan vara Webbsajter, portaler, Molntjänster som Azure, etc.

Lösningen är relativt ny, men är implementerad i olika faser hos flera kunder, bland annat hos KSU (Kärnkraftsäkerhet och Utbildning). KSU har nu en testmiljö igång och kör en POC (Proof of Concept) under en tid. Tanken är att säkra upp utbildningssajter där externa användare kan komma åt utbildningsmaterial eller för att träna inför en utbildning. Mobilt BankID används för inloggning mot dessa sajter och översätter användarnas personnummer till användarnamn och grupptillhörighet som ger olika behörigheter i utbildningssystemet. Anders Gustafsson, Senior Engineer på IT-avdelningen på KSU, ser en stor fördel med att använda BankID istället för nuvarande lösning med sms-token.

Administrationen runt användarkonton med BankID görs i ett enda system istället för i fyra system som dagens lösning kräver. Det gör att IT-avdelningens administration kommer bli mycket enklare och smidigare. För att sätta upp lösningen har samarbete skett mellan Infozone och en samarbetspartner. Anders tycker att samarbetet med Infozone och då främst med Stefan Freij har varit fantastisk; ”Stefan är kraftfullt kompetent och har gjort en väldigt bra implementering av lösningen”.

Visst låter det bra?! Kontakta mig, Katarina Gullstrand, Stefan Frej eller någon annan av era kontaktpersoner på Infozone om ni vill veta mer.

Katarina Gullstrand, Digital Coach