Publicerades 19 april 2021

SASE – Ni bör bry er om det

SASE – Ni bör bry er om det

SASE eller Secure Access Service Edge är ett uttryck/ ett ramverk som Gartner har tagit fram i sin rapport ”The Future of Network Security”. Det är ett sätt att modernisera applikationsleverans och ge era användare säkerhet i sitt arbete. Vi tänkte berätta lite mer för er om SASE i denna blogg.

2020 blev ett år som satt stor prägel för hemarbetsplatsen och att arbeta kontorsfokuserat känns nästintill som bortblåst. Vi lever i ett skifte där vi kan se att efter pandemin kommer medarbetarna till viss del vilja fortsätta arbeta hemifrån. Detta gör att det behövs ett extra fokus på att hålla kvar samma säkerhet och prestanda som ni har när ni arbetar från kontoret. Ni behöver även fokusera på hur er nätverksarkitektur klarar den digitala utvecklingen.

Det nya ramverket SASE från Gartner som de pratar om i sin rapport ”The Future of Network Security” fokuserar till att bygga er infrastruktur med en omfattande men förenklad nätverkssäkerhet genom att leverera denna som en molntjänst gentemot att traditionellt direkt till företagets datacenter då detta påfrestar brandväggar inte minst och täcker inte upp för alla nya hot som konstant uppstår. Eftersom vi kan konstatera att företags datacenter inte längre står i centrum. Idag finns det fler användare, enheter, appar, tjänster och data utanför datacentret än vad det gör inuti. Vilket skapar en större attackyta och öppnar upp för fler sårbarheter.

Citrix SIA

En av våra främsta partners inom infrastruktur, Citrix har lanserat en produkt som kallas för SIA (Secure Internet Access) för att kunna säkra åtkomst till externa SaaS- & Webbapplikationer och möjliggöra local internet breakout, för att undvika hub and spoke problematik.

Citrix SIA är en viktig komponent i SASE approachen och som integrerar en omfattande, molnlevererad säkerhetsstack och tillsammans med SD-WAN och Zero Trust-åtkomst säkerhetsställer att era medarbetare får den bästa upplevelsen på alla applikationer var de än jobbar och från vilken enhet som helst.

Vi rekommenderar er till att ha tydlig strategi för hur ni ska förhålla er till det nya ramverket, SASE med den nya moderna arkitekturen som ska klara den digitala utvecklingen. Era infrastrukturinvesteringar behöver stå pall för en ständig leverans av nya digitala tjänster. Något som just Citrix SIA ger möjligheten till. Det är dags att sätta en framtidssäkrad strategi för de utmaningar och förändringar som accelererats enormt i pandemins fotspår.

Citrix har tagit fram ett whitepaper ”Understanding Secure Access Service Edge (SASE) Architectures” som ni hittar genom länken för mer djupgående information kring varje komponents roll i SASE-arkitektur.

Önskar ni ett möte kring SASE och Citrix SIA, tveka då inte att kontakta oss på Infozone så hjälper vi er att stå pall för den digitala förändringen vi är mitt i.