Publicerades 29 oktober 2018

Rapport från Microsoft TechDays 2018

Rapport från Microsoft TechDays 2018

Med över 100 sessioner och runt 120 duktiga talare blev det två fullspäckade dagar på TechDays förra veckan och självklart var Infozone på plats. Vi har samlat de bitar som vi tyckte var mest intressanta för er som presenterades under TechDays.

Det står tydligt att Microsoft utvecklar flest och häftiga nya tjänster i molnet. Även om tjänsten körs lokalt som t.ex. Microsoft System Center Configuration Manager så byggs funktioner in och lösningar integrerar med molnet. På så vis kan ni utnyttja allt som kommer där och på sikt görs det enklare för företag att flytta ut allt i molnet, även om vi inte riktigt är där än. Men vi närmar oss!

Öppnings Key Note – TechDays

Keynoten var på temat ”The Future Computed” där de pratade mycket om Artificiell Intelligens (AI), Internet of Things (IoT) samt Mixed Reality och vilka roller dessa kommer spela framöver. Hur de byggs in i allt fler enheter som exempelvis kylskåp, bilar, tvättmaskiner osv. I Mixed Reality blandas verklighet med avancerad teknologi där t.ex. en servicetekniker kan få instruktioner på hur ett arbete ska utföras direkt genom glasögonen eller så kan denne prata med en expert som ritar samt visar hur det ska genomföras.

Utöver KeyNotes har vi tagit de ämnena från de sessionerna vi var på och har sammanfattat de viktigaste bitarna åt er.

Informationssäkerhet

De talades även mycket kring Informationssäkerhet som är ett hett ämne inte minst med tanke på GDPR. Då företag idag har fått börja fundera kring hur och var informationen ska lagras. Tidigare byggdes en mur runt det som skulle skyddas men nackdelen där kunde vara att företagen inte riktigt hade koll/ kontroll på informationen när den kommit utanför muren.

Idag sitter vi inte längre bakom muren och jobbar utan är mycket mer mobila och därför tittar vi istället på hur vi kan skydda själva informationen, vart den än lagras eller finns. Ni kan bygga in regler och känna igen mönster, så om en användare jobbar med känslig information så kan ni automatiskt fånga upp detta och hjälpa eller automatiskt skydda informationen baserat på de regler som ni väljer.

DO – Delivery Optimization

Delivery Optimization är den nya Windows 10 peer-to-peer distributionen som minskar belastningen på nätverket med 30 – 95 % för lokala nätverk vid Windows update utskick. Detta är viktigt då Win10 kräver mycket bandbredd för att hållas uppdaterat och flödet med uppdateringar ökar med tiden. Detta görs genom att windows 10 klienterna hämtar uppdateringar av varandra istället för från molnet/internet.

Modern Windows Device

Vi är idag allt mer mobila och arbetar inte från kontoret på samma sätt som vi gjort så tittar Microsoft mycket på hur vi kan hantera enheterna på ett bra, smidigt och säkert sätt. De tittar på funktioner som AutoPilot där leverantören registrera datorn till kunden och sedan skickar den direkt till användaren. Därefter behöver användaren endast logga in med sin mailadress vid uppstart och då blir det en automatiskt, hanterad enhet. Därmed kan vi ha kontroll på enheten samt automatiskt installera program och applicera regler på enheten. AutoPilot och Intune är det sätt ni får kontroll över er organisation konfiguration av datorer.

Microsoft System Center Configuration Manager

Inom Configuration Manager händer det nya spännande saker hela tiden och det fick vi bli varse om under Tech Days. En del av de nya funktionerna handlar om att kunna hantera enheter på ett enklare sätt när dessa inte är på kontoret och också hur det är möjligt att får tillgång till funktioner i Intune. Detta kan smidigt göras genom Co-Management där ni ansluter datorn till både ett lokalt Active Directory och molnbaserad AzureAD. Genom detta får ni nu direkt möjlighet till fabriksåterställning, selektiv rensning, starta om enheten mm. Ni får även möjlighet att ändra vilka arbetsbelastningar ni vill hantera med Intune t.ex. Windows uppdateringar, policyer för efterlevnad, endpoint protection m.m.

I System Center Configuration Manager har nu tredjeparts uppdateringar börjat byggas in, vilket är efterlängtat av många. Detta gör så ni nu får möjligheter att kunna uppdatera era tredjeparts produkter på ett bättre sätt.

Windows Admin Center

Det nya administrations gränssnittet efter MMC. Ni får kontroll på servers i detta starkt förbättrade gränssnitt som ger större möjligheter att styra och kontrollera era servers på ett och samma ställe, fungerar både lokalt och globalt med många nya funktioner och verktyg.

Avslutnings Key Note – TechDays

Keynoten som avslutade dag två var riktigt häftig och gjordes på sätt som i alla fall vi bara sett på film tidigare. Max Tegmark som är professor i fysik deltog i realtid genom hologram från MIT i USA och delade med sig av sina tankar om AI. Mycket spännande!

Rapport från avslutnings keynote på TechDays

Den ena står på scenen och den andre är ett hologram, kan ni gissa vem?

Mikael Malmström & Andreas Theander, Infozone