Publicerades 13 maj 2020

Q&A IT-säkerhet vid hemarbete

Q&A: IT-säkerhet vid hemarbete

Lite titt som tätt dyker det upp frågor rörande säkerhet vid arbete i hemmet. Därför bad vi vår expert Andreas Theander att svara på några av de vanligaste frågorna som vi stöter på idag och har samlat de till er här i en Q&A.

1. Vad kan jag göra för att höja min säkerhet vid distansarbete?

Se till ditt hemmanätverk är säkert med bra lösenord och att du har en uppdaterad mjukvara i din router. Förvara ej din dator nära ett fönster där den lätt kan upptäckas utifrån. Följ de uppsatta säkerhetsföreskrifter som ert bolag har för säker IT.

2. Finns det några risker vid att använda min internetuppkoppling hemma till mitt arbete?

Oftast håller hemmanätverksutrustningen en lägre säkerhetsstandard och kan vara mycket enkel att hacka. Brist på underhåll av utrustningen, firmwareuppdateringar, inställningar m.m. kan bidra till en lägre säkerhet.

3. Finns det några risker i att köra internetdelning från mitt mobila nätverk till min dator?

Mobila nätverk har en lägre säkerhet än att använda företagsnätverk. Det bästa du kan göra är att se till att använda ett säkert lösenord när du loggar in på ditt mobila nätverk.

4. Vad bör jag undvika för att inte få några tydliga säkerhetsbrister vid hemarbete?

Mina tips är att se till din Router är uppdaterad, använd säkert lösenord för nätet, använd hög kryptering på nätet, använd brandväggsfunktionen i routern om det finns, lås datorn när du lämnar den, minska inbrottsrisken med att inte förvara datorn synligt från fönster.

5. Vad kan jag tillföra för enkla steg för att få en säker hemarbetsplats?

  • Håll routern uppdaterad.
  • Använd säkert lösenord på nätverket.
  • Använd kryptering av nätverket.
  • Lås datorn när du inte sitter vid den.
  • Följ företagets normala säkerhetsrutiner för användning av dator.

Vi tackar Andreas för hans hjälp och vi hoppas att dessa tips ger er lite extra hjälp och skulle ni ha fler frågor rörande IT-säkerhet i hemmet ni önskar hjälp med, tveka då inte att kontakta oss.