Publicerades 25 januari 2018

Q&A Citrix XenMobile

Q&A Citrix XenMobile

Hantera ert bolags mobila enheter på ett smidigt, säkert och flexibelt sätt med Citrix XenMobile. Lösningen ger en fantastisk användarupplevelse för både BYO eller om ni har företagsenheter med högsta säkerhet. Få svar på några av era frågor här nedan rörande Citrix XenMobile i detta Q&A.

Vad är Citrix XenMobile?

XenMobile är Citrix produktsvit för hantering av mobila enheter såsom smarta telefoner, surfplattor och datorer. XenMobile hanterar bland annat operativsystemen iOS, Android, Windows 10 och Mac OS. Från att ha varit ett verktyg för mobil enhetshantering (MDM) och applikationshantering (MAM) fortsätter XenMobile att utvecklas. Idag är det en fullvärdig lösning för att hantera den stora diversitet av mobila enheter som finns idag, så kallad Unified Endpoint Management (UEM).

Vilka versioner finns XenMobile i?

Citrix XenMobile levereras i funktionsnivåer beroende på vilka behov som finns; för enbart enhetshantering finns MDM edition, Advanced edition ger tillägg av hantering av data och applikationer, här ges också tillgång till några av produktivitetsapparna i XenMobile Apps för bl.a. säker mail och webbrowsing. För att få tillgång till XenMobiles fulla potential finns även Enterprise Edition där hela XenMobile-apps sviten ingår. I denna version ingår även ShareFile som är Citrix produkt för delning och synkronisering av data; Enterprise File Sync & Sharing (EFSS). ShareFile kan beskrivas som ett kontrollplan likt ett paraply var under företagets och användarnas data och filer kan samlas under ett och samma verktyg oberoende om datan finns lokalt, i molnet eller i någon annan fillagringstjänst t.ex. OneDrive. I dagsläget finns XenMobile för installation on-premise men också som tjänst i Citrix Cloud.

Varför ska vi välja XenMobile före någon annan mobilitetslösning?

XenMobile erbjuder en svårslagen helhet inom UEM (Unified Endpoint Management) med t.ex. egna appar för flera OS. Citrix XenMobile tittar inte enbart på att låsa eller begränsa enheter utan hanterar fler faktorer som t.ex. applikationer och data som tidigare nämnts. Arbetar ni redan idag ifrån en Citrix-miljö kan ni med fördel även publicera denna i XenMobile så att skrivbord och appar blir tillgängliga i telefon eller surfplatta. När vi tittar utifrån ett större perspektiv och fokuserar på användaren istället för hårdvaran vinner vi stora fördelar när det kommer till mobila arbetssätt. Genom att ge den mobila användaren åtkomst till samma verktyg som vid sin arbetsplats ges en sömlös användarupplevelse samtidigt som data och applikationer säkrats upp genom central hantering och distribution.

Vilka licenser finns det för Citrix XenMobile?

XenMobile finns i tre olika versioner:

  • MDM edition
  • Advanced edition
  • Enterprise edition

Produkten licensieras därutöver i 2 versioner; User eller Device-licensiering. Har användare flera enheter, upp till 10 stycken, används endast en licens vid User-licensiering. Är antalet enheter begränsat till en per användare eller man använder delade enheter så kan det vara fördelaktigt att licensiera på enhetsnivå istället, då finns ingen begränsning i antal användare men varje enhet nyttjar en licens.

Kan alla storlekar på bolag dra nytta av XenMobile?

Absolut, XenMobile är skalbar som i fallet med en on-premise installation där lösningen kan utökas med fler noder för att tjäna ett ökat antal användare. Väljer ni Citrix XenMobile som tjänst från Citrix Cloud baseras kostnaden på antalet användare.

Vill ni veta mer rörande XenMobile och vad vi kan göra för er organisation för smidig hantering av era mobila enheter? Vänligen kontakta Henrik Kristoffersson, Infozone.

Bildkälla: www.citrix.se