Publicerades 7 januari 2020

Ny LTSR version av Citrix Virtual Apps and Desktops

Ny LTSR version av Citrix Virtual Apps and Desktops

Det går fort i hockey....så även inom IT. Vi ser många nya innovationer och nya samarbeten som uppkommer, nyligen behandlade vi Microsofts Windows Virtual Desktop (WVD) och i en kommande blogg kommer vi titta närmare på hur Citrix Managed Desktops kan skapa ett mervärde kring just WVD. Båda produkterna realiseras i en allt mer ”molnig” värld, Azure, AWS med flera. Denna gång kommer vi dock titta närmare på Citrix nya LTSR-release av Virtual Apps and Desktops.

Nya Citrix Virtual Apps and Desktops (CVAD) 7 1912 LTSR är en kompilering av alla godbitar som släppts i de senaste två årens mindre releaser sedan 7.15 LTSR släpptes. De som använt föregående LTSR version har åtnjutit en stabil plattform med löpande buggfixar och rättningar, så kallade kumulativa uppdateringar men samtidigt inte introducerat nya funktioner under denna tid.

Under de senaste två åren har många små och stora förbättringar lanserats, vi har t.ex. sett optimering av ICA-protokollet för bättre ljud och bild. Stödet för Microsofts produkter är som alltid stort med support av nya releaser från dag 1. Vi kommer nu titta närmare på två delar som ger stora fördelar för de kunder med Office 365 och som implementerat Teams och en lösning för att erbjuda användare av VDI:er ett sätt att få installera egna appar som består mellan sessioner.

I och med CVAD 7 1912 LTSR lanseras fullt stöd för optimering av användarupplevelsen vid användning av Teams. Tidigare HDX optimering av Skype for Business skedde genom installation av extra plug-ins på både server (VDA) och klient (Receiver/ Workspace App). Numera är dessa plug-ins bundlade tillsammans med VDA-agent och Citrix Workspace App. Tidigare var optimeringen beroende på att extra plugins var installerade men detta ger såklart fördelar för användare varthän de ansluter ifrån just för tillfället

Numera avvecklade funktioner såsom ”Personal vDisk” och ”AppDisk” adresseras också genom denna nya release; User Personalization Layers lanseras och innebär i korthet att VDI-användare kan installera sina egna applikationer och spara sin personliga data mellan sessioner. Det personliga användarlagret sparas på en nätverksplats och ansluts vid inloggning till en ”icke-skrivbar” VDI-maskin. Detta skapar såklart en homogen plattform som är enkel att underhålla. Tekniken baseras på Citrix App-Layering men realiseras utan dess bakomliggande infrastruktur direkt genom en HDX-policy.

Nya Citrix Virtual Apps and Desktops 7 1912 LTSR kommer med många trevliga funktioner och förbättringar, behöver Ni rådgivning eller önskar en diskussion kring hur Ni bäst implementerar denna funktionalitet? Tveka inte att kontakta mig eller någon av mina duktiga kollegor på Infozone!

God Start på 2020, nu kör vi!
Henrik Kristoffersson, Team Lead Infrastruktur på Infozone