Publicerades 14 juni 2022

Möt Morgan Landin, Projektledare på Infozone

Möt Morgan Landin, Projektledare på Infozone

Jag, Morgan Landin, arbetar som projektledare på Infozone och jag brinner för att lösa saker. Att sätta upp ambitiösa mål och sedan leverera exakt det, eller allra helst kanske ännu mer. I denna sommarblogg tänkte jag presentera mig själv lite mer och hur jag fungerar i min roll som projektledare på Infozone.

För snart 20 år sedan blev jag “avknuffad” från en tänkt väg mot en karriär som nätverkstekniker hos en möbelhandlare i Småland. Istället fick jag, i samma gruppering, börja driva nätverksrelaterade IT-projekt. Dessa gick från att vara små monotona dokumentationsprojekt till jättestora infrastrukturprojekt, på nästan ingen tid alls. Så blir det lätt när du jobbar för ett multinationellt företag och gillar utmaningar; för just utmaningar, finns det gott om och något som jag drivs av.

Efterhand som åren gått har jag haft förmånen att driva många olika typer av projekt, i flera olika typer av organisationer. Jag har träffat och lärt känna massor av intressanta människor som jag lärt mig mycket av och för varje ny kund jag möter, fortsätter jag att växa som människa och projektledare. Det är nämligen människorna i och omkring projektet, som är nyckeln till kunskap, förståelse och projekt-framgång, enligt mig. Tekniken och dess digitala natur, är mycket enklare att hantera. Det finns nämligen oftast tillgång till specialister för detta. (ps. – Vi på Infozone har gott om sådana ?). Det är alltså inte nån specifik projektmetodik eller dokumentmall som är mitt främsta verktyg inom projektledning. Det är relationsskapande, genom nyfikenhet, ödmjukhet, tillit, kommunikation och respekt.

Genom att respektfullt möta och lära känna människorna som vanligtvis klassificeras som styrgrupp, nyckelpersoner, projektresurser och slutanvändare, byggs en förståelse för deras förväntningar, utmaningar, perspektiv och sätt att kommunicera. De flesta har i dessa situationer en tendens att uttrycka sin upplevelse av att de har väldigt lite tid över för nya initiativ. Det finns alltså ofta en viss oro för hur man ska kunna ”klämma in” deltagande i detta projekt också, p.g.a. en redan fullspäckad kalender.

Det är här min roll som projektledare kommer in för att se till att hitta rätt balans i nyttjandet av samma personer och för att navigera projektet i mål. Min målsättning vid målgången är såklart att så många som möjligt har fått så mycket som möjligt av sina förväntningar uppfyllda. Detta helst utan att någon inblandad känner att de suttit sysslolösa i för många projektmöten eller fått hantera uppgifter som egentligen inte varit deras sak.

Goda vänner längs med vägen

I varje längre projekt jag drivit, har det alltid varit nån eller några som jag fortsatt hålla kontakten med efteråt. Det är en väldigt trevlig bonus att kunna hitta nya vänner genom sin yrkesroll. Genom goda relationer skapas ju också möjligheter att lösa oväntade akuta frågor, snabbt och lätt. Av egen erfarenhet vet jag nämligen att om jag har gett någon flexibilitet i hur och när de löser sina uppgifter tidigare i projektet, så kommer de också att ge mig omedelbar uppmärksamhet den dagen jag står och är stressad över att det ”brinner” nånstans.

Det är också på detta sätt vi på Infozone kan hjälpa våra kunder på bästa sätt – Genom att bygga goda relationer över tid och vara flexibla den dagen då det ”brinner” nånstans. Inte för att tjäna den där extra kronan, utan för att vi vet att i det långa loppet är just den goda relationen ”priceless”.
Sen vill jag såklart tillägga att erfarenhet och kunskap inom olika projektmetodiker och projektverktyg är en självklarhet för oss projektledare på Infozone. De används dagligen för att skapa struktur och ge överblick på hur alla våra projekt framskrider.

Har ni nån utmaning ni vill ha hjälp med, eller bara undrar mer om hur man lyckas vara ödmjuk i dagens cyniska värld – hör av er till mig eller min kollegor på Infozone.

Morgan Landin, projektledare