Publicerades 9 november 2020

Logga in i framtiden med Single Sign On med BankID

Logga in i framtiden med Single Sign On med BankID

I denna blogg vill jag beröra ämnet kring säker inloggning vid distansarbete och hur ni kan minimera risker för kapade moln och mailkonto med single sign on med BankID.

Det senaste året har många företag påskyndat sin molnstrategi för att tillgodose de nya behoven som kommit med ökat distansarbete. I och med detta har säkerhet i många fall blivit till en eftertanke, risken för kapade moln och mailkonton är nu de två största orosmolnen som svävar över IT-säkerhetschefer landet över, enligt IT-kanalen.

För en tid sedan tog vi fram en lösning där ni kan testa inloggning BankID som en single sign on-lösning. Idén är ganska enkelt i sin helhet, nämligen att erbjuda en lösning där ni med en inloggning genom BankID får tillgång till hela er miljö. Fördelarna är många, bland annat tar ni bort behovet för både era användare och IT-administratörer att hålla koll på flertalet olika inloggningar med tillhörande multifaktorsautentiseringsmetoder (2FA), eller ännu värre, inloggningar utan 2FA vilket är mycket osäkert.

Det är även en av de säkraste inloggningslösningarna som finns vilket bankernas flitiga användning av verktyget samt det faktum att BankID är marknadsledande inom elektronisk identifiering är starka bevis för. Med tanke på att det uppskattas att 64% av all data och programvara kommer finnas i molnet om två år så finns det en risk att det blir ännu fler tjänster som nyttjas och därmed ännu fler inloggningar att administrera och skydda. Med den anledning är det ännu viktigare att anta en lösning som är väl rustad för denna framtid.

Få skulle nog argumentera emot att BankID är en väldigt smidig produkt som gjort vardagslivet enklare för många, vilket också speglas i de 7,5 miljoner användarna i Sverige. Att ta denna redan välkända lösning och även implementera den i arbetslivet känns som en vinnande, säker och effektiv framtidslösning.

Som sagt så är de två största farhågorna för IT-säkerhetscheferna kapade molnkonton samt mailkonton med 45% respektive 41% av de tillfrågade som uttryckt oro över scenariot. Med BankID borde IT-säkerhetscheferna kunna pusta ut då deras två främsta orosmoment blivit, om inte eliminerade, så åtminstone väldigt osannolika. Detta med en lösning som troligen alla anställda redan är väl bekanta med. Sammanfattningsvis så kan ni i en smäll spara både era användare och IT-avdelning en massa huvudvärk samtidigt som ni säkrar upp er miljö.

BankID POC

För att ni enkelt ska kunna se om denna lösning passar er organisation erbjuder vi en proof of concept (POC). Vi börjar med ett initialt möte där vi går igenom förutsättningar från både sidor, sedan sätter mina kollegor på Infozone igång med installation och sammankopplar tjänsten med era system. När vi sett till så allt fungerar smidigt och säkert så är det bara för er att testa på i upp till 90 dagar innan ni bestämmer er.

Är ni intresserade av att låta IT-säkerhetschefen sova gott om natten? Kontakta då gärna oss på Infozone så pratar vi gärna Single Sign On med BankID eller gör det ännu enklare genom att boka in en POC/Test för att se om det passar er organisation.

Albin Glawing, Infozone