Infozone på Microsoft TechDays 2019
Infozone på Microsoft TechDays 2019
“Investera tid, för att få tid i en framtid…” så öppnades årets TechDays i Stockholm 2019 som för övrigt firade 10 år. Därför passade många talare på att göra just en återblick till 2009 som en påminnelse hur fort allt går inom teknikbranschen, till exempel att Microsoft Windows 7 släpptes i oktober, streamingtjänster såg sitt första dagsljus, Twitter och Facebook exploderade till massorna över hela världen. Saker som vi idag tar helt och hållet för givet.
Henrich, Mikael och Andreas från Infozone var på plats på årets TechDays i Stockholm och deltog i diskussioner och samtal för att lära oss så mycket som möjligt under dessa två dagar så att vi sedan ska kunna förmedla både teknik och tankar kring dessa till våra kunder nu och i framtiden. De har sammanfattat sin toppicks till er i denna bloggen.
Ska vi flytta till molnet?
Som vanligt är det en fröjd att lyssna till vad Mikael Nyström från TrueSec har att säga inom sina områden. På Mikaels session “Migrera och uppgradera till Windows Server 2019 och till Azure” som på vanligt manér varvades med roligheter och allvar, beskrev han att det är många kunder som fortfarande ligger kvar på gamla 2012, 2008 och till och med 2003 servrar. Hur ska vi uppgradera en Windows 2003 Server till Azure? Vi kanske hellre ska fråga oss varför ligger vi kvar på gamla servrar? Frågor som vi alla söker svar på.
Det finns en tendens att dessa jobb gärna skjuts upp, oftast på grund av tidsbrist men även av ekonomiska skäl. Följande svar brukar Mikael ge sina kunder när de frågar om de ska flytta till molnet:
”Nej det ska du inte, kasta ALLT du INTE MÅSTE ha kvar, sedan transformera till molntjänster”
Med detta menar Mikael att vi ska tänka på vad vi flyttar och hur vi flyttar till Molnet. Till exempel flyttar vi inte en filserver till Molnet genom att sätta upp en ny likadan virtuell server i Azure, vi väljer naturligtvis hellre en tjänst, i detta fall Azure File Services. En lösning som är skalbar, innovativ och enkel att sätta upp utan att vi behöver tänka på uppgraderingar av Windows Server två år senare. Ett annat exempel kan vara en Windows SQL Server som befinner sig i eget datacenter eller datahall, samma sak här, vi väljer en tjänst som heter SQL Services i Azure så slipper vi tänka på uppgradering av ny version av Windows Server två år senare.
Vid en ”transformering”, enligt Mikael på TrueSec, är det också ett utmärkt tillfälle att rensa bort filer och mappar så vi ”transformerar” så lite som möjligt – ungefär som när vi flyttar från ett ställe till ett annat, bort med allt som vi inte längre behöver så blir det betydligt lättare att flytta.
Microsoft 365 = Tryggare kan ingen vara
På en session med Anders Olsson och Jörgen Nilsson gavs vi en inblick i en del av de produkter Microsoft har för att säkra upp våra identiteter, information och enheter på ett helt nytt sätt som tidigare inte var möjligt. Med dagens teknik är det nu möjligt att hitta mönster och aktiviteter som avviker från användarens normala arbetssätt och kan aktivera larm på avvikande aktivitet och på så sätt tidigt skydda användaren mot dagens hot. Ett exempel kan vara att en användare aldrig normalt sett arbetar en lördag och nu är det någon som försöker logga in på en dator med användarens konto just en lördag vilket aktiverar dessa larm. Ett annat kan vara att någon försöker logga in på två olika platser inom ett sådant tidsspann att det fysiskt är omöjligt att förflytta sig så fort mellan dessa platser.
Det som också är spännande är att det nu också går att ta del av alla dessa säkerhetsfunktioner som tjänst i molnet, även om vi har vår infrastruktur i ett privat datacenter.
Dessa funktioner behövs i en värld där hoten blir mer intelligenta och riktade så det räcker inte längre med ett virusskydd med en signaturfil.
Backup on-prem till Azure och tillbaka, Backup, Restore och Disaster Recovery
Robert Hedblom hade en intressant session om Backup till och från Azure. Han talade mycket om att arbetet med backup skall göras innan ni börjar med den tekniska biten som är den enkla. Viktigt är att gå igenom behov för verksamheten och vilka krav som ställs på återläsning. När detta är gjort är det dags att testa lösningen med exempelvis en PoC, då kan brister i rutiner eller lösning lättare hittas innan den är implementerad.
Det finns många olika sätt att ta backup av era filer, på antingen lokala servern eller i molnet, men det är några frågor som ofta finns kring backup som ni bör ställa er:
- Vilka krav har verksamheten?
- Vilka tekniska lösningar finns det?
- Vilken av dessa tekniker passar var/när?
Behoven hittas genom att ni pratar med verksamheten och dokumenterar dessa. Ett tips är att ni bör börja med att se hur en Restore skall se ut , INTE hur backup skall tas. Gå igenom lösningarna, hitta ev. begränsningar i verksamheten och befintliga processer samt rutiner. Detta identifieras genom PoC och GAP-analys. För att skydda sig mot mänskliga fel gäller det att ha noga testade processer och rutiner som är korrekta och tydliga.
Vilken lösning skall man välja för sin backup? Genom att förstå verksamhetens krav och definiera den accepterade nertiden kan rätt lösning ges. Microsoft har flera lösningar för backup I AZURE som passar in i de flesta senario. Tänk på att: Azure är bara någon annans datacenter …
Vi tackar Microsoft för årets TechDays och för alla intressanta funderingar som vi tar med oss. Vill ni veta mer, tveka inte att kontakta oss.
Michael Malmström, Andreas Theander och Henrich Kristensson