En personlig reflektion – Arbetet är inte en plats
En personlig reflektion – Arbetet är inte en plats
I denna sommarblogg har jag valt att bli lite mer personlig och reflektera mer kring vad det betyder för mig att arbetet inte är en plats. Jag tycker att dagens flexibilitet är enastående men den kräver rätt verktyg, rätt kultur och så mycket mer. Jag hoppas att ni gillar mina blogginslag här på Infozone kring digital coaching och även uppskattar denna något mer personliga reflektion.
Jag åker lite då och då upp till vårt huvudkontor i Stockholm från Skåne, ibland med flyg men oftast med tåg. Varje gång slås jag av att arbetet inte är något vi går till utan det idag faktiskt är möjligt att göra jobbet i princip var som helst. Förutom miljöaspekten så är det just det som är fördelen med att åka tåg; det blir en hel förmiddags arbete på vägen upp. Personligen störs jag inte av ljud runtomkring mig utan blir mer kreativ när jag sitter i ett jämnt sorl – som på ett tåg, ett café eller liknande. Jag blir inspirerad av att ha personer omkring mig, även om jag inte har någon direkt dialog med dem.
För att det ska fungera att utföra arbetet var som helst krävs så klart att vissa delar är på plats. Tekniska verktyg, exempelvis hårdvara (dator/platta) i form av ett smidigt format som är lätt att bära med sig och har bra batteritid. Även ett headset med både bra ljud och mick är en förutsättning; satsa på ANC (Active Noice Cancelling), det är värt varenda extra krona det kan kosta. Med ANC skärmas dels ljudet av så du bara hör den du pratar med, men det gäller även micken. Den tar bort allt bakgrundsljud så inte den du pratar med hör sorlet i bakgrunden. Det är inte alltid det som ligger i fokus när headset diskuteras, men för personen i andra änden är det en uppskattad egenskap. Visst är det är skönt att slippa höra slammer och ljud i bakgrunden, då det ibland hörs högre än den du pratar med (headset som kommer med telefonen har oftast inte den egenskapen).
När det gäller tekniska verktyg innefattar det även att de system och verktyg som används i arbetet är möjliga samt tillgängliga utanför kontoret. Kanske krävs ytterligare säkerhetslager för att göra det möjligt. Kanske kan BankID vara en lösning på det (läs mer om det i den här bloggen).
Kulturen på bolaget är också viktig. Det måste vara ok att inte vara på kontoret och det måste finnas en acceptans av kollegor samt ledning som visar att de litar på att arbetet faktiskt utförs även om ni inte är på kontoret. Jag har träffat på organisationer där det heter att man “arbetade hemma” och när det sades så visades citationstecken med fingrarna i luften. Det var alltså allmänt vedertaget att ni mer eller mindre skolkade om ni inte var på kontoret och arbetade. Det var ingen som litade på att arbetet verkligen blev gjort utanför kontoret.
Gällande det vill jag citera Adam Henderson: “If you can’t trust your employees to work flexibly, why hire them in the first place?” och rekommendera hans artikel i ämnet som ni hittar här.
För mig finns det bara en enda nackdel med att inte vara på kontoret och arbeta, det är att jag inte får möjlighet att träffa mina fantastiska kollegor. Om jag väljer att inte åka till kontoret en dag kan jag välja att sitta hemma, vilket är väldigt ensamt. Det hanterar jag genom att istället arbeta på ett café eller annan offentlig plats, då har jag folk omkring mig och en bra ljudnivå som gör mig mer kreativ och jag får inspiration. MEN, allra bäst trivs jag ju med mina kollegor. Då får jag kloka insikter, bra input och framförallt väldigt många skratt och DÅ blir jag kreativ och får otroligt mycket inspiration!
Så ta tillvara den kreativitet som finns hos medarbetare och det önskemål om flexibelt arbete som idag blir större och större – lita på era medarbetare och låt dem arbeta var de vill. Arbetet är inte längre en plats att gå till utan någonting ni gör.
Katarina Gullstrand, Digital Coach