IGEL är idag en av världens ledande leverantörer av Linux- och Windowsbaserade tunna klienter. Med manageringsverktyget Universal Management Suite (UMS) har er organisation full kontroll över alla enheter och kan snabbt samt enkelt hantera dem vart de än befinner sig fysiskt.
IGEL innehar ett partnerskap med Citrix, VMware, Red Hat och Microsoft vilket gör att IGEL kan erbjuda den absolut senaste och mest ledande tekniken och en hög säkerhet.
Men vad är egentligen tunna klienter?
Ja vad ska man säga, det är en lättviktare. Det är en dator som egentligen inte har någon speciell hårdvara. IGEL´s tunna klienter har varken en fläkt eller en hårddisk. De tunna klienterna får tillgång till hårddiskar i exempelvis datacenter genom att nyttja Remote Desktop Protocols (RDP) så som till exempel Citrix XenDesktop som tillåter virtualiserade Windows skrivbord och applikationer att bli levererade som en on-demand service. Då alla applikationer, data, minne och program är lagrade i exempelvis ett datacenter istället för att vara lagrat på enheten i sig så ses en tunn klient som en Virtual Desktop Computing Model (VDI). En tunn klient från IGEL är vanligtvis en mer säker enhet än en vanlig traditionell PC. En IGEL enhet kan inte sprida exempelvis ett virus till andra tunna klienter.
Men vad är egentligen den stora fördelen med IGEL?
I min mening så är den stora fördelen UMS:en; att via ett enda gränssnitt kunna hantera alla enheter som ni har i er organisation oberoende av fysisk plats ser jag som en enorm fördel för både administratörer som skall hantera det men även användarna.
Detta medför en annan enorm fördel för er organisation – tidsbesparing. Tidsbesparingen får ni genom att verkligen nyttja UMS:en då ni gör allt en gång på ett ställe och kan skjuta ut just den inställningen till de berörda enheterna genom i stort sett en knapptryckning.
Det finns en hel del funktioner i IGEL´s olika produkter beroende på modell. De tunna klienterna har stor kapacitet till att klara av grafikhantering och även antal anslutningsmöjligheter med portar för tillbehör så som exempelvis en webbkamera. De stödjer även ett större antal funktioner och plugins, så som högt efterfrågade Skype for Business men även CAD och 3D applikationer.
Med HDX funktionaliteten så supporteras USB och multi-monitor inställningar, multimedia streaming med stöd för flash och även stöd för Real-Time med ljud och bild och webbkamera men även leverans av 3D applikationer som nämns ovan.
Helt enkelt så innebär det att ni med hjälp av HDX optimeringen kan få med er, era lokala tillbehör så som en webbkamera eller ert headset in i er Citrix-session där ljud och bild är som att använda det lokalt på en vanlig dator eller laptop.
Alla inställningar för de tunna klienterna görs via UMS:en. Det är det centrala manageringsverktyget för IGEL´s tunna klienter. Här sätter ni alla policys, så som exempelvis om det ska vara okej att få med sig sin lokala webbkamera in i Citrix sessionen eller ej. I UMS:en finns en drös med olika inställningar man som administratör kan sätta, bland annat det som nämnts ovan med HDX optimering. Allt görs en gång och skjuts ut till de tunna klienterna.
I UMS:en kan ni ha olika grupper av tunna klienter, helt i er smak, beroende på vilka inställningar de olika klienterna ska ha.
Ni sköter allt på ett ställe, en enda gång. En enorm fördel!
IGEL´s UD-Pocket
IGEL´s tunna klienter finns från en liten USB-sticka (UD-pocket) till lite kraftfullare stora UD6. Skillnaden egentligen mellan de olika enheterna som IGEL erbjuder är vad de är gjorda för att kunna leverera. Exempelvis lilla UD-pocket som är en liten USB-sticka klarar leverera VDI när som helst, vart som helst. Medan den stora UD6 kan leverera CAD- och 3D video.
IGEL´s nya flaggskepp UD-pocket ligger verkligen rätt i tiden. Denna tunna klient är portabel som inte är större än ett USB-minne och är flexibel genom valmöjligheter att kunna starta från IGEL Universal Desktop eller ert lokala operativsystem oavsett enhet. Med UD-pocket får era användare hög prestanda och tillgång till bland annat serverbaserade applikationer och virtuella skrivbord.
Denna smarta enhet har endast en licens bunden till sig, vilket innebär att flera användare kan nyttja en UD-pocket (multi user). Denna tunna klient ökar er organisations säkerhet och kostnadsbesparingarna blir stora för Bring Your Own Device (BYOD).
Även UD-pocket hanteras centralt från UMS:en precis som IGEL´s andra enheter vilket ger administratörer full kontroll.
En annan fördel med UD-pocket och alla andra av IGEL´s tunna klienter är att en användare kan ta med sig sin Citrix session till vilken enhet som helst. Anta att en användare sitter hemma och jobbar med en UD-pocket på sin privata laptop, men sedan ska samma användare in till kontoret och jobba. Hemma gör användaren en enkelt ”disconnect” vilket innebär att när samma användare loggar in i Citrix på en av IGELs tunna klienter på kontoret så finns allt arbete kvar och användaren kan fortsätta sitt arbete där den slutade.
Så tveka inte att höra av er till oss på Infozone så ska jag och mina kollegor hjälpa just er organisation att hitta rätt lösning med IGEL´s tunna klienter.
Hayder Ali
IT Consultant
Infozone