Publicerades 20 mars 2019

Avlasta din lösenordsbank med Citrix Workspace

Avlasta din lösenordsbank med Citrix Workspace

Det är en utmaning för mig att hålla reda på alla lösenord till de olika applikationer vi har på jobbet, håller du med mig? Det är lösenord till datorn, till Windows sen till de alla olika applikationerna – för det går ju inte att ha samma lösenord?! En lösning på detta är Citrix Workspace. Låt mig berätta för er om en av de fantastiska funktioner som Citrix Workspace har där du endast behöver ha ett enda lösenord.

I min blogg “Digitala Coacher” skrev jag för ett tag sedan om enkel inloggning med BankID. Efter jag skrev det blogginlägget har jag fått en hel del återkoppling på vilka utmaningar som finns i olika verksamheter gällande lösenordshantering. Framförallt nu när så många använder SaaS-applikationer (Software as a Service) blandat med Windowsapplikationer och andra applikationer.

Själv använder jag en del SaaS-applikationer och jag har olika lösenord till respektive applikation. Men det finns ju fantastiska lösningar för att slippa hålla reda på alla lösenorden och min favorit är Citrix Workspace. Självklart är Citrix Workspace så mycket mer än bara en lösning för lösenordshantering. Jag kommer längre fram i ett andra inlägg beröra mer kring dess funktioner men låt mig återgå till just lösenordshanteringsbiten i Workspace.

Hur fungerar Citrix Workspace?

Med Citrix workspace loggar jag in i en enda portal, med det enda lösenordet jag behöver komma ihåg för att komma åt de applikationer jag använder på jobbet. När jag väl är inloggad i Citrix workspace finns där alla de SaaS-applikationer samt även andra applikationer, exempelvis Office 365, Salesforce m.m. De applikationer som IT-avdelningen publicerat som finns tillgängliga för oss anställda – OCH det är single sign on. dvs jag kommer åt alla applikationer från ett och samma ställe utan att logga in ytterligare en gång. Det är dessutom tillgängligt från alla olika typer av enheter; telefon, surfplatta, dator m.m.

 

Det var några av fördelarna för mig genom ett användarperspektiv, men även från IT-avdelningens perspektiv är Citrix Workspace en hit då det ger en enklare administration av konton än att administrera alla konton separat. Om en användare slutar på företaget är det också enklare för IT-avdelningen att säkerställa att de användare som slutar inte längre har behörighet till applikationerna. Med en enkel åtgärd spärras användaren från alla applikationer hen tidigare haft behörighet till.

Som jag skrev för ett tag sedan i ett annat inlägg rörande BankID kan Citrix Workspace och BankID kombineras för ytterligare säkerhet genom tvåfaktorsautentiering. Alltså win-win för alla inblandade – enkelt att använda för både slutanvändare och IT-avdelningen!

Glöm inte hålla utkik här på bloggen efter mer information om Citrix Workspace och andra lösningar som vi på Infozone erbjuder. Har du frågor om någonting som rör Infozone och våra erbjudanden så tveka inte att höra av dig till mig eller någon av mina fantastiska kollegor.

Katarina Gullstrand, Digital Coach

Låt oss berätta lite mer för dig om Citrix Workspace