Publicerades 28 oktober 2022

Äntligt Citrix PTEC igen

Äntligt Citrix PTEC igen

Efter 2,5 års frånvaro från fysiska möten och att träffa fantastiska kollegor i branschen från hela Europa var det i förra veckan äntligen dags igen för Citrix PTEC, som är deras partnerråd där de bjuder in specialister att sitta med och utveckla deras produkter. En av de som är med i PTEC är jag, Stefan Freij på Infozone och jag tänkte berätta lite mer för er om vad vi gick igenom.

4 intensiva dagar med ett speciellt fokus då denna PTEC speglade mer fokus på partners, support och få tillbaka kunder. Stort fokus på On-prem. igen vilket förvånande och uppdelning av alla områden i s.k. ”Business Units” där bl.a. Netscaler blir en egen BU med starkt fokus att få tillbaka förtroende från kunder o partners och få supportorg. under resp. affärsenhet (BU).

Denna PTEC fokuserade inte lika mycket på teknik som tidigare utan la fokus på 2 stora mål just nu och det som Citrix vill vi trycker på extra på.

ZTNA (Zero trust network access)

Citrix bygger om hela arkitekturen kring VPN och applikations-access från internet med ett nytt projekt som heter ”SPA” (secure private access)

Denna ”klient” ger möjlighet för alla klienter oavsett var de befinner sig att ansluta säkert via standard VPN eller som en isolerad access via valfri applikation, SaaS eller webbläsare som skapar en tunnel in i företagets nät med regelverk som kan anpassas efter kundbehov. Citrix SPA kommer finnas tillgänglig både som cloud och on-prem. version.

Vi pratade ZTNA på Citrix PTEC

Citrix Daas

Såklart stort fokus på apps & desktops med ”Desktop as a service” där Citrix la en hel dag bara på denna produkt. Att ge sina medarbetare möjligheten att sitta hemma och komma åt ett säkert skrivbord via Citrix cloud och köpa desktop per användare istället för dyr infrastruktur för några 100 lappar i månaden. Konkurrerar hårt med Microsoft remote desktop (Windows 365), men där Citrix är Enterprise-lösningen med säkerhet, policystyrning och överlägsen administration och hantering.

Citrix och Microsoft stärker samtidigt sitt samarbete med ”HDX Plus”, lanseras troligt nu innan årsskiftet, håll utkik!

Web Studio

Blir nu tillgänglig som en On-Prem produkt också med omfattande administration och samma funktioner som i Cloud för alla CVAD kunder.

Finns som Tech-preview för tillfället för dom kunder som kan vara intresserade.

CVAD och HDX (Citrix Virtual Apps & Desktop)

Mycket nyheter kring de senaste versionerna och håll utkik efter 2009+ och senare då det lagts mycket fokus på Dynamiskt ljud och grafikhantering för realtids-anpassning beroende på bandbredd o stöd för 10-bit HDR och 4:4:4.

Bättre stöd för online-möten, där bl.a. Teams har fått ”blurr” stöd i Citrix under videosamtal.

Nu kör vi in i 2023..

Som sagt tidigare så kommer Citrix lägga mycket fokus på on-prem. igen och därmed få tillbaka kunder och ge de samma gränssnitt som enbart finns i Citrix Cloud idag.

Spännande 2023 med nya ägare och uppdelning i BU som ger fokus och bättre stöd och support till slutkunder och partners. Tveka inte att kontakta mig eller mina kollegor om ni vill veta mer.

Stefan Freij, Citrixexpert på Infozone