Publicerades 4 juni 2020

En jämförelse mellan VPN och Windows Virtual Desktop

En jämförelse mellan VPN och Windows Virtual Desktop

Idén om arbetet som plats är något som inom många branscher börjar bli föråldrat. För att möta de nya kraven som distansarbete medför så krävs effektiva mjukvarulösningar. Nedan så kommer vi att undersöka möjligheterna med Virtual Private Networks (VPN) samt Microsofts remote desktop tjänst Windows Virtual Desktop.

Det är ingen hemlighet att distansarbete är mycket aktuellt just nu. Många företag har också insett de stora fördelarna som hemarbetet kan medföra, såsom ökad produktivitet och livskvalitet för de anställda. Någon som hörsammat detta är Jack Dorsey, VD och grundare för Twitter, som i förra månaden gick ut med ett mejl till sina anställda att de även i förlängningen ska ha möjlighet att arbeta hemifrån. Vi kan alltså konstatera att distansarbetet är här för att stanna, och därför yrkar vi på Infozone att ni tar er tiden att implementera långsiktiga samt effektiva lösningar. För att assistera i den processen ska vi i detta inlägg ägna oss åt en jämförelse av två populära alternativ: VPN samt Windows Virtual Desktop, vilket med fördel kan kombineras med Citrix managed desktops för att skapa en stark efterträdare till traditionella RDS (Remote Desktop Service) och VDI (Virtual Desktop Infrastructure) lösningar.

VPN

VPN (Virtual Private Network) är en teknologi som via internet ger er en krypterad anslutning till ert företags nätverk. På så vis kan ni ta del av resurser och filer som annars hade krävt att ni är på plats på kontoret. Den största fördelen med en VPN-lösning är att den är enkel att implementera. Förutsatt att de anställda redan har datorer från sin arbetsgivare så är det helt enkelt bara att köpa, ladda ner och köra. Oftast är även VPN den billigare investeringen, då mjukvaran inte brukar kosta särskilt mycket, och den enkla implementeringen minimerar även startkostnader. So far so good.

Problematiken med VPN kretsar kring hantering av enheter på distans

Problemen med VPN är oftast av den sort att de uppstår i längden. Ett stort antal olika enheter på ett lika stort antal olika platser kan vara svårt att underhålla och hållas enhetligt vad gäller uppdateringar. Några frågor ni kan ställa er är hur ni ska koordinera så att alla enheter är anslutna när uppdateringar ska rullas ut? Eller kommer ert VPN och uppladdningshastighet klara av att distribuera uppdateringarna? Kan ni sänka säkerhetskraven och tillåta användare med eftersläntrande enheter att ansluta sig till nätverket? Slutligen får ni även ha i åtanke att alla filer kommer sparas lokalt hemma hos användaren, och om företaget är okej med säkerhetsimplikationerna av detta?

Windows Virtual Desktop – Det moderna Remote Desktop alternativet

Windows Virtual Desktop (WVD) är precis vad de låter som, ett virtuellt skrivbord med multi-session support, som användaren kan logga in till från i princip vilken enhet som helst. Väl inloggad möts ni av en bekant Windows 10 miljö hostad i Microsofts Azure-moln

Optimera era Virtuella Skrivbord med Citrix

Även om Microsoft var lite sena med att hoppa på desktop-as-a-service (DaaS) tåget så blev lanseringen av WVD förra året en ganska lyckad affär. Extra bra blir den virtuella skrivbordsmiljön om ni adderar de kraftfulla management verktygen samt optimering utvecklat av den traditionella DaaS leverantören Citrix.

Något högre kostnad – Men desto enklare att underhålla

För och nackdelar med WVD är lite omvända jämfört med VPN, det är en komplex lösning som kräver lite expertis, kunnande och tid för att införa på rätt sätt. Således blir det såklart också en kostnad i antingen tid eller pengar beroende om ni behöver ta in hjälp eller har rätt expertis inom företaget. Även kostnaderna för mjukvaran är med största sannolikhet högre än en VPN-lösning, speciellt om det adderas extra mjukvara såsom Citrix för att uppnå en optimal miljö för användarna.

Den största fördelen med virtuella skrivbord som lösning för distansarbete är just hur enkelt det är att underhålla och hantera ur ett administrativt perspektiv. Allting styrs centralt och att hålla systemen uppdaterade samt enhetliga blir ett icke-problem. Ni behöver inte heller längre ha någon större oro för användarnas endpoints då ingenting sparas lokalt och allting processas i Azure-molnet.

Betala endast för vad ni använder

Fördelaktigt är det dock att användare med licenser av typen Microsoft 365 Business Premium och uppåt redan har tillgång till WVD och således betalar ni endast för den kapacitet ni har i Azure-molnet. Mycket enkelt kan ni skala upp och ner era virtuella skrivbord efter behov. Infozone har gjort en ungefärlig estimering av vad en WVD-lösning kan tänkas kosta här.

Vad ska ni välja?

Ni får titta på de olika lösningarna och göra en bedömning av vad som passar er organisations behov bäst. Med andra ord det typiska konsultsvaret ”det beror på.” Exempelvis så kanske en mindre organisation med lägre krav på säkerhet kan nöja sig med en kombination av Microsoft 365 och VPN. Men har organisationen lite större krav på säkerheten, ett stort antal enheter som behöver skötas på distans, eller helt enkelt letar efter en effektiv framtidslösning med ett fördelaktigt licensupplägg så bör ni nog ta er en närmare titt på Windows Virtual Desktop. Det kan vara en komplicerad fråga men på Infozone har vi expertisen som krävs för att kunna förstå och ge ett korrekt svar. Är ni intresserad av Windows Virtual Desktop och vill utreda möjligheterna så kontakta oss på Infozone.

Albin Glawing, Infozone