Publicerades 27 maj 2018

Vi Finns, Vi Vill, Vi Kan – Kvinna i IT-branschen

Vi Finns, Vi Vill, Vi Kan - Kvinna i IT-branschen!

Anna Verlehag på Infozone delar i denna blogg med sig om sitt arbete på Infozone och sitt engagemang rörande jämställdhet på arbetsplatsen samt i den ideella föreningen DataTjej. Ta del utav hennes tankar och funderingar, och våga arbeta för ett mer jämställt klimat i IT-branschen.

Det som lockade mig att kliva in i IT-branschen är de möjligheter som tekniken medför, att med teknik lösa stora som små problem dagligen. Att få vara en del av denna tekniska resa var för mig en stor drivkraft.

Jag arbetar idag som .NET utvecklare på Infozone där jag har ett nära samarbete med kollegor, teamledare och kunder. Vi jobbar i team med olika projekt och alla är lika delaktiga vad gäller utveckling, design och att möta just kundens behov. En del av mina arbetsuppgifter är framtagning och utveckling av användargränssnitt, skapa och använda databasstrukturer såväl som att förstå och tillgodose kundens behov och önskemål. Väldigt spännande och lärorikt att få vara med i alla delar av projektet.

Företagsklimatet och möjligheterna till utveckling!

Vad som får mig att trivas bäst på Infozone är klimatet och teamkänslan som är så otroligt viktig och här hjälper vi alla varandra. Det är en inkluderande arbetsmiljö med en härlig blandning av lättsamma, trevliga och i synnerhet kompetenta kollegor.

Som individ känner jag ett stort förtroende från mina kollegor och chef, främst vad gäller ansvar. Jag är med i projekt från början till slut och tar lika stort ansvar för projekten som resterande projektmedlemmar. Sist men inte minst så har vi väldigt roligt tillsammans!

Jag ser mycket positivt på mina utvecklingsmöjligheter, i skrivande stund studerar jag till min första Microsoft certifiering. Varje dag utvecklas jag i min roll och lär mig nya saker. Här är karriärmöjligheterna stora!

Infozone är väldigt positiva och stöttande till mitt engagemang gällande jämställdhet inom IT-branschen och att jag är aktiv inom DataTjej. Det får mig att stärka mitt engagemang och tron på en mer jämställd kultur. Jag har möjligheten att medverka på Women In Tech konferenser och andra event för IT-kvinnor under arbetstid, och det glädjer mig att se alla många bra initiativ för att öka andelen kvinnor i bolagen och inom branschen.

När jag först började som .NET utvecklare på Infozone hade jag en tanke om att stämningen skulle vara lite ”grabbig”, men det visade sig snabbt att jag hade fel då miljön här är inkluderade och vi alla är lika mycket värda.

3 snabba frågor till Anna om branschen

Ser du en förändring i branschen kring att fler kvinnor väljer IT?

Sedan jag började studera IT för 4 år sedan har jag sett en positiv förändring. Jag tror att fler utbildningsinstitut och bolag riktar sig mer mot kvinnor, samt att det idag finns många bra initiativ som pågår runtom i landet. Programmeringskurser för barn, initiativ av och för kvinnor som vill förändra och näringsliv som vill vara med på resan. Idag pratas och skrivs det också mer om IT, framför allt Tech och kvinnor.

I min roll som näringslivsansvarig för Stockholm på föreningen DataTjej träffar jag många drivna, kvinnliga studenter och juniorer inom branschen och idag har vi över 2000 medlemmar!

Alla vi delar samma tekniska intresse och jag tror att det är lättare att få in fler kvinnor till branschen genom att jobba tillsammans. Den utveckling jag sett inom DataTjej och vårt samarbete med näringslivet ger mig ett stort hopp om framtidens jämställdhetskultur inom IT!

Vad tror du skulle locka fler kvinnor att utbilda sig inom olika IT-roller?

Vi måste synliggöra och informera i tidig ålder att det är ett framtidsyrke och hur många olika karriärmöjligheter det finns inom IT-branschen. Att väcka och sedan uppmuntra flickors teknikintresse i tidig ålder, genom till exempel programmeringsevent. Unga tjejer behöver också exponeras av inspirerande, kvinnliga förebilder som jobbar inom branschen.

Vad kan bolag göra för att få en mer jämställd fördelning i rekryteringen?

Lyft fram de områden ni tror attraherar och sprid bilden av ett företag med en bra kultur och värderingar. Visa att det finns kvinnliga utvecklare på företaget och låt dem hjälpa till med rekryteringen av de tekniska rollerna. Fokusera till exempel i jobbannonserna mer på vad arbetet innebär, hur det är att arbeta hos er och ”soft skills”, och minska istället listan på kraven och öka listan med meriter.

Anna Verlehag
.NET utvecklare, Infozone

Anna talar om sin syn på jämställdhet inom IT

Vill ni veta mer om Annas arbete på Infozone eller inom DataTjej får ni gärna kontakta henne. Är kvinna som man intresserad av att påbörja din resa på Infozone? Tveka inte att kontakta oss så berättar vi gärna mer om hur det är att arbeta på Infozone

Om DataTjej:

DataTjej är en ideell förening som bildades 1998 och idag har vi cirka 2000 medlemmar i Sverige. Målet med föreningen är att skapa ett nätverk mellan individer som identifierar sig som kvinna eller icke-binär i alla åldrar som pluggar, jobbar eller är intresserade av IT/data. Vi arbetar för att uppmuntra och underlätta kontakter mellan studenter och näringsliv, samt att öka gemenskapen DataTjejer emellan. För att skapa en stark gemenskap mellan våra DataTjejer arrangerar vi event runt om i hela Sverige, vilket min roll som näringslivsansvarig i Stockholm innebär. Det är både medlemsevent och företagsevent med olika teman.