Publicerades 11 november 2019

Rapport från Microsoft Ignite 2019

Rapport från Microsoft Ignite, 2019

Förra veckan gick årets upplaga av Microsoft Ignite av stapeln i Orlando. Nicklas Lindblom från Infozone var på plats och har sammanfattat de bitar som han tyckte var mest intressanta från årets konferens till er i detta blogginlägg.

Satya Nadella, VD på Microsoft berättade under öppningssessionen att de har arbetat tillsammans med Warner Bros med en POC för att lagra data på glas. Varken böcker, skivor eller disk är något som är riktigt hållbart. Därför har de genom projektet Silica där de med hjälp av infraröd laser fört över filmen, Superman från 1978 på en 2 millimeter tunn glasskiva som är ungefär lika stor som ett glasunderlägg. Supercoolt och verkligen något som jag tar med mig att de arbetar med fokus på hållbarhetslösningar. De har i detta projekt utfört diverse tester kring hållbarhet och så här långt verkar det vara ett mycket bättre sätt att lagra på så de kommer fortsätta göra tester och olika projekt fortskrider.

Visual Studio Online

Det är en webbaserad version av Visual Studio som gör att utvecklare lättare och snabbare kommer kunna utveckla kod, framförallt från Github där en väldigt tight koppling nu har skapats. Liveshare är en ny funktion som kommer tilltala utvecklare då de enkelt kan hjälpas åt med arbetet utan att först behöva klona repos eller installera en helt ny miljö. Den kommer förmodligen inte ersätta den vanliga desktopversionen men den kan nog komma till hjälp för många som vill göra små snabba förändringar. Denna finns nu i preview.

Nyheter från Power-plattformen på Microsoft Ignite

  • Microsoft Flow kommer fortsättningsvis gå under namnet Power Automate där det fortfarande kan skapas avancerade automatiska flöden inom alla möjliga appar. Det som har tillkommit och som nu finns under preview är ett UI-flöde (mer om detta under historien om TruGreen nedan).
  • Power Virtual Agents är en ny medlem i power-plattformen, det är en no-code chatbot-builder som med hjälp av ett visuellt gränssnitt gör det enkelt för en användare att skapa avancerade konversationer mellan en användare och boten.
  • Med hjälp av en sömlös integration mellan samtliga medlemmar i power-plattformen (Power Apps, Power Automate, Power Virtual Agents och Power BI) kan det skapas otroligt avancerade flöden som inte ens behöver en rad skriven kod (om ni inte vill…).
  • Under konferensen fick vi en dragning om en ett projekt där Microsoft hjälpt ett företag som heter TruGreen. De har byggt en chatbot som bygger på Power Virtual Agent som med hjälp av Power Automate t.o.m. kan boka in möten automatiskt så fort användaren anger sin mailadress i chatten. Den kan med hjälp av Power Automates nya UI-flöde även spela in en rad skärmhändelser vilket kan vara lämpligt om ni till exempel har ett managementsystem som är föråldrat och där den enda möjligheten att interagera med systemet är genom gränssnittet och inte genom API. Ni kan då låta Power Automate spela in det manuella flöden och sen stoppa inspelningen när det är klart. Alla händelser (musklick eller tangentbordsklick) har då sparats i flödet och samma flöde kan automatiskt starta nästa gång en ny kund chattar med agenten. Ni kan hämta input från chatkonversationen med kunden vilket gör att det inte blir samma flöde varje gång. Vill ni läsa mer om projektet, klicka här.

Microsoft Search

20% av den genomsnittliga arbetstiden spenderas på att söka efter information. Detta har gjort att MS har förenklat integrationen mot andra produkter. Allt kan göras utan att skriva en enda rad kod med hjälp av olika ”connectors”.

  • MS Built-in connectors (SQL, ServiceNow, Enterprise websites, Fileshare m.fl.)
  • Partner connectors (>100 connectorer som till exempel Jira, IBM Lotus Notes, Google Drive, Yammer m.m.).
  • Med hjälp av Graph api kan ni på ett enkelt sätt bygga egna kopplingar.

När det väl satts upp en koppling med relevant konfiguration så kommer den dyka upp som en ny flik (eller vertikal som MS kallar det) på söksidan. Sökresultatet kommer sen kunna anpassas på ett betydligt enklare sätt än ni kunnat tidigare. Det finns några mallar att använda sig av men är ni inte nöjda med dessa kan ni enkelt utgå ifrån en av dessa och börja anpassa den tills ni är nöjda; detta görs genom en designer. Besök denna sida för att få veta mer om vilka kopplingar som kommer finnas tillgängliga.

Microsoft Teams

Det är många nyheter på gång kring Teams-plattformen och det märks att det är ett område som det satsas hårt kring, här kommer ett axplock av uppdateringar:

  • Det kommer nu finnas möjlighet att starta nya privata kanaler.
  • Fäst kanaler ni ofta använder er av i vänsternavigeringen för enklare åtkomst.
  • Skicka info från Outlook och tillbaka. De har byggt in en funktion där ni med hjälp av ett klick i Outlook kan dela ett helt mail till Teams. Likadant ska ni enkelt kunna exportera en konversation till ett mail i Outlook.
  • Öppna flera chattfönster vilket gör att ni kan chatta med flera personer samtidigt.
  • Publicera er PowerApp direkt till Teams alternativt till app-biblioteket för enklare åtkomst och utrullning.
  • Ökad säkerhet där ni till exempel kan se till att blockera personnummer, kontonummer eller specifika länkar.
  • Live Caption (undertexter) finns tillgängligt och kan slås på eller av under ett pågående samtal.

Några nyheter från SharePoint

  • Formatera vyer på ett betydligt enklare sätt än tidigare. Detta har länge varit ganska invecklad process som krävt JSON men nu kan det göras det direkt genom gränssnittet.
  • Villkorlig formatering av rader och kolumner baserat på vilken egenskap objekten har.
  • Om ni jobbar med en lista där ni har väldigt många kolumner och behöver mer utrymme kan ni expandera listvyn så den täcker hela skärmen.
  • Skapa ett nytt Team direkt från SharePoint.
  • Administrationen av taxanomier får det moderna utseendet samt diverse analyser av bland annat var taxanomier används.

Övriga intressanta nyheter på årets Ignite

  • Edge kommer släppas i en slutgiltig skarp version där användarens integritet är i fokus.
  • Cortana har nu även en manlig röst som ska kunna sammanfatta mailen i er inkorg och även läsa upp mailen för er.
  • Projekt Cortex är en tjänst som bygger på maskininlärning och skapar ett kunskapsnätverk inom organisationen. Den ska automatiskt kunna presentera information när systemet ser ett behov av det.
  • Azure Arc låter er hantera era molnresurser även om de ligger på andra plattformar som Amazons AWS eller Google Cloud.

Tänk på att många av dessa funktioner fortfarande inte finns tillgängliga utan kommer släppas i början av nästa år.

Nicklas Lindblom, Infozone från Microsoft Ignite, 2019

Vi tackar Microsoft för deras upplaga av årets Ignite i Orlando